August – termenul limita pentru incheierea sezonului actual al UCL

August – termenul limita pentru incheierea sezonului actual al UCL

Patru scenarii posibile

UEFA are in vedere 4 scenarii posibile pentru ca actualul sezon al al Ligii Campionilor la fie finalizat, intrucat programul celei mai prestigioase competitii europene a fost suspendata din cauza noului coronavirus.

Competitia a fost oprita in faza optimilor de finala, dintre cele 8 duble manse doar 4 disputandu-si atat turul, cat si returul. PB Leipzig, PSG, Atalanta si Atletico Madrid sunt calificate in sferturile de finala. Tabloul de 8 se va complete dupa disputarea celorlalte 4 meciuri: Bayern Munchen – Chelsea (3-0 in tur), Juventus – Olimpique Lyon (0-1 in tur), Barcelona – Napoli (1-1 in tur) si Manchester City – Real Madrid (2-1 in tur).

Asadar, pana la finalul sezonului Mai sunt de disputat 17 meciuri intr-o perioada de aproximativ 50 de zile: 4 meciuri din optimi, 8 din sferturi, 4 din semifinale si finala.

Primul scenario ar fi ca programul sa ramana neschimbat, iar meciurile sa se termine pana la data de 30 iunie, cel mai tarziu. Putin plauzibil insa, intrucat gradul de contaminare a tarilor si a oraselor echipelor participante este diferit si mai mult ca sigur ca acestea vor avea termene diferite pentru reducerea restrictiilor impuse de fiecare stat in parte.

Al doilea scenariu are in vedere un mini turneu gen “Final 8”. Dupa disputatea celor 4 meciuri din retur a optimilor, cele opt echipe calificate vor juca meciurile eliminatorii intr-o singura mansa pe un teren neutru, in acelasi oras si pe acelasi stadion. Practic, numarul de meciuri se va reduce la 11: cele 4 meciuri retur din optimi, 4 sferturi, 2 semifinale si 1 finala, iar principalul avantaj este ca se poate alege un oras care a depasit fazele periculoase ale pandemiei de coronavirus.

Al treilea scenariu are in vedere un sistem “Final 4” pentru echipele ajunse in semifinalele competitiei, dupa modelul din handbal sau baschet. Astfel, ar mai fi 15 partide de disputat (sferturile de finala se vor juca tur – retur), dupa faza optimilor cele 11 meciuri avand ca si marja de timp 3 saptamani.

Ultimul sistem este asemanator celui de al doilea si presupune, de asemenea, schimbarea formatului competitiei, cu meciuri intr-o singura mansa, fiind de disputat 11 partide in pariuri maxim o luna.

Presedintele UEFA, Aleksander Ceferin a declarat pentru postul german ZDF ca august ar fi termenul limita pentru incheierea actualului sezon european, atat pentru competitiile interne, de club, cat si pentru cele internationale, Champions League si Europa League.

Conform slovenului, daca autoritatile publice din fiecare stat nu isi vor da ok-ul pentru reluarea competitiilor fotbalistice in timp util, exista si riscul ca actualul sezon sa fie abandonat, in cel mai negru scenariu posibil.

In opinia multor specialisti, Manchester City este prima favorita la castigarea Ligii Campionilor, urmata indeaproape de Barcelona, cu cote variind intre 3 si 3.5.