Eredivisie: campionatul oprit definitiv, nu va fi omologata nicio campioană

Eredivisie: campionatul oprit definitiv, nu va fi omologata nicio campioană

Federația Olandeză de fotbal a decis in data de 23 aprilie ca actualul sezon competitional 2019-2020 se anuleaza si se opreste definitiv si ca nu va fi omologata nicio campioană. Aceasta decizie vine in contextul in care guvernul olandez a interzis orice eveniment public, implicit, orice eveniment sportiv până la data de 1 septembrie, pentru prevenirea altor valuri de infectare cu noul coronavirus.

In acest context, nu se va mai juca fotbal în Eredivisie, iar clasamentul de la suspendarea ligii a fost declarat final, chiar daca unele echipe aveau doar 25 de meciuri disputate, iar celelalte 26. De asemenea, se va acorda titlul de campioană , dezavantajata de aceasta masura fiind chiar campioana sezonului trecut, Ajax Amsterdam, formatie aflta pe primul loc, la egalitate de puncte cu Alkmaar (56, ambele avand doar 25 de partide disputate). Astfel, pentru prima oară în istorie, ce cumeleaza nu mai putin de 64 de ani de competiției, titlul de campioana va rămâne nedecernat.

Sunt si formatii care se bucura de aceste masuri, intrucat nicio formatie nu va retrograda in Eerste Divisie, ceea ce nu poate decat sa-i avantajeze pe cei de la Waalwijk, aflati pe ultimul loc, cu 15 puncte, dar si pe ocupantele locurilor 15, 16 si 17, Zwolle, Sittard, respectiv Den Haag. Cum insa nicio echipa nu va promova, bineinteles ca nemultumite sunt formatiile Cambuur și De Graafschap, pe primele doua locuri in liga secunda, aflate la 11, respectiv 7 puncte avans fata de urmaritoare.

Oficializarea clasamentului Eredivisie are ca finalitate desemnarea formatiilor care vor juca sezonul viitor în cupele europene. Astfel, s-a decis ca liderul Ajax Amsterdam sa se califice direct în ultimul tur preliminar al Champions League, formatia de pe locul al doilea, Alkmaar sa joace în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, ocupanta locului al treilea, Feyenoord se va califica în grupele Europa League, echipa de pe locul al patrulea, PSV Eindhoven va evolua în turul 3 preliminar al aceleiasi competitii, iar Willem II, aflata pe locul al cincilea, în turul 2 preliminar al Ligii Europa. Si acest din urma fapt a nascut multe controverse, intrucat Willem II este, intra-adevar, pe locul cinci al clasamentului, la egalitate de puncte si cu un golaveraj mai bun fata de urmatoarea clasata, FC Utrecht, dar are un meci mai mult disputat.

Federația olandeza a luat aceste decizii în urma votului cluburilor, existand si varianta măririi Eredivisie la 20 de formatii pentru urmatorul sezon, varianta ce nu a fost agreata de majoritate.

Source: Brasfutebol.com